KOU
Teknik Eğitim Fakültesi

Basın Haberleri

Kocaeli Üniversitesi’nde İlk Defa Şebeke Bağlantılı Fotovoltaik Elektrik Üretim Sistemi Kuruldu (15 Mart 2010)

Kocaeli Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında Kocaeli Üniversite’sinde bir ilk gerçekleştirildi. Umuttepe Kampüsü alanında kurulan şebeke bağlantılı fotovoltaik güç sistemi ile yenilenebilir enerji sistemleri konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Özdemir yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje ile, güneş panelleri konusunda çalışmak isteyen öğrenciler için örnek teşkil edebilecek önemli bir çalışmaya imza atıldı. Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans öğrencisi Samet Çalıkoğlu’nun yüksek lisans tez çalışmasını oluşturan sistem ile güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üretilmektedir.

360 Wp kurulu güce sahip sistemde, 6 adet 60 Wp’lık KANEKA marka ince film güneş panelleri kullanılmıştır. Güneş panelleri tarafından üretilen doğru akımı, alternatif akıma çevirmek için SMA marka evirici kullanıldı. Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje, 5000,00 TL’lik bütçe ile hazırlandı. Sistemde kullanılan evirici, sisteme ilave edilebilecek panellerle kurulu gücün 1200 W’a kadar çıkarılabilmesine olanak sağlamaktadır. Sistemin şebeke bağlantısı Teknik Eğitim Fakültesi binası Bilgisayar Laboratuarında yapıldı. Teknik Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Laboratuarının elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayacak olan sistem, bir Ankara firması olan Motif Proje tarafından kuruldu.

Bu çalışmayla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleri, enerji üretiminin temiz bir şekilde yapılabileceğini bir kez daha gösterdi. Doç. Dr. Engin Özdemir, ülkemizde yenilenebilir enerji sistemlerinin payının artırılmasıyla, diğer ülkelere olan bağımlılığımızın azalacağını belirterek, benzer projelerin teşvik edilmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin daha büyük projelerle geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Bundan sonraki aşamada güneş elektriği ile su pompalarının çalıştırılması ve şebeke bağlantılı büyük güçlü uygulamalar için yeni projeler hazırlanması düşünülmektedir.

Image ImageImage

Almanya'daki Mesleki Eğitim ve Öğretim adlı çalışma ziyareti

Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Engin Özdemir ve Otomotiv A.B.D. Başkanı Mustafa ÇANAKCI  8-11 Hazrian 2009 tarihleri arasında Almanyanın Bonn kentine düzenlenen "Almanya'daki Mesleki Eğitim ve Öğretim" adlı çalışma ziyaretine katıldılar.

Image

Teknik Eğitim Fakültesi’nin Ortak Konulu (Transversal) Program Faaliyetlerindeki Başarısı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans) tarafından yürütülen Ortak Konulu (Transversal) Program Faaliyetleri kapsamındaki Genel Eğitim ve Mesleki Eğitim Uzman ve Yöneticilerinin Çalışma Ziyaretleri (Study Visit) 2008-2009 akademik yılı başvuruları sonuçlandı. Teknik Eğitim Fakültesi’nden 5 öğretim üyesi asil, 1 öğretim üyesi de yedek olarak çeşitli Avrupa Ülkeleri’nde düzenlenecek olan birer haftalık çalışma ziyaretine katılmaya hak kazanmıştır. Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Satılmış TEKİNDAL Fransa, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Engin Özdemir Almanya, Makine Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan Romanya, Elektrik Eğitimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Faruk Aras İspanya, Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Mustafa Çanakçı Almanya’da 2008-2009 akademik dönemi içinde yapılacak olan Mesleki ve Teknik Eğitimle ilgili toplantılara katılacaklardır. Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Dilek Özlem ESEN’de yedek listede yer almaktadır. AB Lizbon 2010 öncelikleri çerçevesinde, her düzeyde eğitim uzman ve yöneticilerinin katıldığı Çalışma Ziyaretleri 41 ayrı konu başlığı altında yapılmaktadır. Çalışma Ziyaretleri Programının temel amaçları, genel ve mesleki eğitim uzmanlarının ve yöneticilerinin diğer Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerini daha yakından tanımalarını sağlamak, Avrupa ülkelerinin eğitim sistemlerindeki yenilikleri yakından takip etmek, eğitim sistemini diğer Avrupalı eğitim yöneticilerine ve uzmanlarına tanıtmak, elde edilen bilgi ve tecrübelerin yaygınlaştırılmasını ve eğitim sistemine katkısını sağlamak olarak tanımlanmaktadır.

Image

Makine Eğitimi Bölümü Otomotiv Öğretmenliği programı 4. sınıf öğrecilerinin "Mesleki Proje" dersi kapsamında yaptikları çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi 9. Ulusal Öğrenci Sempozyumu'nda sunulmuştur.

Proje danışmanı: Arş. Gör. Hakan KÖYLÜ

Proje : "Farklı yol koşullarında, farklı amortisör sönümleme kuvvetlerinin fren performansına etksinin dinamik analizi"

Projede yer alan öğrenciler : Oğuzhan ARSLAN 060307057
                                       Kadir ÇALGUN     020307002